trende
trende

SU ARITMA SİSTEMLERİ

23.11.2023
39
SU ARITMA SİSTEMLERİ

Apartmanlarda ve sitelerde bulunan su arıtma ve aksamındaki diğer parçaların periyodik bakımları ve olası arızaları, haftalık/aylık/yıllık tuz ihtiyaçları şirketimiz tarafından genel kurul öncesinde tesis işletme projesine dahil edilerek ortalama maliyetleri yılın başında belirlenir. Kat maliklerinin onayına müteakip su arıtma sistemlerinin aylık/yıllık periyodik bakımları, arızaları ve tuz tedariki şirketimiz tarafından yaptırılır ve denetlenmesi sağlanır. Böylece yaşanabilecek her tip arızanın mümkün olduğunca önüne geçilerek güvenli, sürdürülebilir ve maliyet avantajı sağlayan bir işletme ve bakım hizmeti sunulmuş olur.

 Su arıtma, herhangi bir kaynaktan alınan suyun, kullanım amacına uygun hale getirilmek için kullanılan sistemlerdir. İnsan sağlığı için hayat kaynağı olan suyun yasalara ve sağlık kurallarına uygun bir şekilde arıtılarak evlere dağıtılması hayati önem arz eder.

 Merkezi su artıma sistemleri, sanayileşen şehirlerde her geçen gün kirlenen ana su şebekeleri ve hazır içme suyundaki fiyat artışlarıyla birlikte birçok apartman ve site bünyesinde popüler hale gelmiştir. Dolayısıyla binalarda bulunan merkezi arıtma sistemlerinin insan sağlığını tehdit etmeyecek, yasalara uygun ve düşük maliyetli şekilde işletilebilmesi ancak periyodik bakım, onarım hizmetleri ile mümkündür.

 Ancak merkezi su arıtma sistemlerindeki en önemli husus sistemin çalışma kapasitesinin belirlenmesi ve kullanım amacına uygun olduğundan emin olmaktır. Uygun kapasite hesabı ve kullanım amacı fizibilitesi yapılmamış sistemler verim sağlamaz; sadece maliyet üretir.

 Saha Site Yönetim ve Danışmanlık, uzun yıllardır çalıştığı su arıtma sistemleri şirketleri ile (su arıtma projelendirme, satış ve kurulum, yedek parça tedariki, elektrik alt yapısı, tuz tedariki, bakım ve onarım hizmetleri) yasa, denetim, mali işler ve can güvenliği konularında sürekli işbirliği içerisindedir. Apartman ve site bünyesindeki bina sorumlularının (yönetim kurulu/denetim kurulu/bina görevlileri) takip etmesi gereken her tip yasal, idari, teknik, mali ve bakım onarım konularında şirketimiz sizin adınıza tüm süreci yürütür ve denetler.

İçme Suyunun Arıtılma Amacı;

  • Şebeke suyundan gelebilecek mikropları arındırmak
  • Şebeke suyundan gelebilecek zararlı kimyasalları gidermek
  • Renk bulanıklığı ve herhangi bir kokuya sebebiyet verebilecek kimyasalları gidermek
  • Klorlu halojenleri gidermek, suyu asitlerden temizlemek ve yumuşatmak
  • Şebeke suyunda bulunabilecek hidrojen sülfür, amonyum, demir mangan, nitrat vb. maddeleri gidermek
  • Tuzluluğu ortadan kaldırmak

Periyodik Su arıtma Sistemleri Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  • Su arıtma sistemleri genel kullanımda insan sağlığını birebir etkilediği ve sürekli filtreleme yaptığı için düzenli bakımı, ihtiyaç halinde arıza durumunda zorunlu bir teçhizattır ve bakımı sadece uzman şirketler tarafından yapılmalıdır.
  • Su arıtma sistemlerinin bakımları periyodik olarak her ay veya servisi sağlayacak şirketlerin belirttiği zaman diliminde yapılmalıdır. Özellikle filtre değişim zamanına mutlaka dikkat edilmelidir.
  • Su arıtma sistemleri sürekli kullanılmalıdır. Uzun süre kullanılmayan arıtma sistemlerini tekrar kullanacaksa içindeki suyun mutlaka tahliye edilmesi gerekir. Arıtma cihazı tankında uzun süre bekletilen suların tüketilmesi tavsiye edilmez. Su arıtma tankları bakteri üremesi için uygun olmayan bir ortama sahiptir. Fakat arıtma tankının içinde suyun haznelendiği plastik torbaların su ile uzun süre etkileşime geçmesi sakınca yaratır. Ayrıca içinden bir kere su geçen filtrelerini kullanmasanız bile periyodik olarak değiştirmeniz gerekmektedir.
  • Su arıtma cihazları, ana aksamları dışında genel olarak çok fazla teknik bilgi gerektirmeden temizlenebilen aletlerdir. Özellikle çıkarılabilen sünger filtreler, temiz ve bol su ile yıkandığında defalarca kullanılabilmektedir. Ömürleri ortalama bir yıl olan bu filtreler kullanılamaz hale geldiğinde arıtma işlemini gerçekleştiremeyeceğinden dolayı periyodik zamanlarda yenisi ile değiştirilmelidir. Filtrelerin bulunduğu membranlar ise daha uzun sürede deforme olan aksamlar olduklarından kullanım ömürleri birkaç yıl olarak düşünülebilir.
  • Su arıtma cihazlarında birçok filtreleme katmanı mevcuttur. Sediment filtregranül aktif karbon filtreblok karbon filtremembran filtre, post karbon filtre (tatlandırıcı), alkali filtremineral filtre, biosafe filtre vb. Bu filtrelerin periyodik zamanlarda kontrolü yapılmalı ve değişimi sağlanmalıdır.
  • Gerek filtrelerin gerekse mebranların yıpranma süresinin, arıtılan suyun kirlilik oranına göre değişiklik göstermesi sebebi ile mutlaka yetkili teknik servisin bu konudaki görüşü dikkate alınmalıdır.
  • Su arıtma sistemlerinin elektrik/elektronik alt yapısı periyodik zamanlarda kontrol edilmelidir. Kaçak elektrik akımları can ve mal kaybına yol açabilir.
  • Özellikle su arıtma sistemlerinde en önemli husus cihazın montajından binanın kullanım amacına ve kapasitesine uygun olduğundan emin olunmalıdır.

Su arıtma Sistemleri Periyodik Bakımlarda Yapılması Gerekli İşlemler;

  • Öncelikle bakım öncesi sisteme giden tüm su vanalarını kapatılır.
  • Filtrenin içinde bulunduğu aksamlar anahtar ile açılır.
  • Aksamların içi bol su ile temizlenir.
  • Yeni Filtreleri ilgili aksama tekrar yerleştirip hava almayacak şekilde anahtarla tekrar sıkıştırılır.
  • Tatlandırıcı pense yardımıyla sökülür ve yerine yenisini takılır.
  • Ana filtreyi (membran) kendine ait olan anahtar ile aksamdan çıkarılır ve yerine yenisini yerleştirilir.
  • Değiştirilip dışarı çıkarılan tüm filtreler kullanılamayacak durumda olduğundan çöpe atılmalıdır.
  • Filtre değişimi tamamlandığında aksamdaki parçaların yerinde olup olmadığı kontrol edilir.
  • Arıtma sistemi bakımlarında cihaz hortumları mutlaka değiştirilmelidir. Özellikle temiz su hortumlarının her filtre değişiminde değiştirilmesi gerekir. Bazı tedarikçiler (bilgisizlik, hortum maliyeti vb.) için üzerinde durulmayan bir konu gibi görünse de değişimi şarttır.
  • Sisteme giden tüm su vanaları tekrar açılarak sisteme su girişi sağlanır.
  • Son olarak yeni filtrelerin içindeki karbon tozlarını temizlemek için yapılan depo aksamı temizlenir. Depoyu maksimum üç kez boşaltıp tekrar doldurmakta fayda vardır.

Saha Site Yönetim ve Danışmanlık,0552 606 7242 numaralı 7/24 müşteri hizmetleri sayesinde tüm sakinlerin ve binada görevli personellerin makine parkurları konusundaki her tip önerisini, taleplerini ve şikayetlerini otomasyon sistemi üzerinden kayıt altına alır ve derhal tedarikçi firmaları tesise yönlendirerek çağrıların sonuçlandırılmasını sağlar.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.