trende
trende

ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ

23.11.2023
53
ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ

Apartmanların ve sitelerin yönetiminde yasalara uygun işlemlerin yapılması, zorunlu günlük ihtiyaçlarımızın karşılanması, insan sağlığı ve can güvenliğinin sağlanması kapsamında en önemli makine parkurlarından ve yönetim hizmetlerinden biri de apartman ve sitelerde tesis edilmiş ısıtma ve soğutma sistemlerinin bakım, onarım ve denetim hizmetlerinin tedarikidir.

Apartmanlarda ve sitelerde bulunan ısıtma/soğutma sistemleri ve aksamındaki diğer parçaların periyodik bakımları ve olası arızaları şirketimiz tarafından genel kurul öncesinde tesis işletme projesine dahil edilerek ortalama maliyetleri yılın başında belirlenir. Kat maliklerinin onayına müteakip ısıtma/soğutma sistemlerinin aylık/yıllık periyodik bakımları, arızaları ve çalışma sistemine ait diğer giderleri şirketimiz tarafından yaptırılır ve denetlenmesi sağlanır. Böylece yaşanabilecek her tip arızanın mümkün olduğunca önüne geçilerek güvenli, sürdürülebilir ve maliyet avantajı sağlayan bir işletme ve bakım hizmeti sunulmuş olur.

Isıtma ve soğutma sistemleri, tesis edildiği her ortamın istenilen sıcaklıkta/serinlikte tutabilmesi için iç ortamdan dış ortama ve çevreye olan ısı kaybının önlenmesi amacıyla çalışan sistemlerdir. İnsan hayatı için hayati önem arz eden ısınma ihtiyacının yasalara ve sağlık kurallarına uygun bir şekilde tesis edilerek evlere dağıtılması apartmanlar ve siteler için olmazsa olmaz zorunlu ihtiyaçlardan biridir.

Genel itibarıyla apartman ve sitelerin merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri incelendiğinde 3 farklı yapı görebiliriz. Isıtma alanında merkezi doğalgaz ve kalorifer sistemlerini, ısıtma artı soğutma alanında ise merkezi klima sistemlerini görebiliriz.

Merkezi ısıtma ve soğut sistemleri, binalarda artan nüfus, yakıt/elektrik giderleri ve sanayileşmeyle birlikte ekolojik dengelerin bozulmasına müteakip dengesiz hava koşulları sebebiyle apartmanlarda ve sitelerde yasal kapsamda tesis edilmiş sistemlerdir Dolayısıyla binalarda bulunan merkezi ısıtma/soğutma sistemlerinin insan sağlığını tehdit etmeyecek, yasalara uygun ve düşük maliyetli şekilde işletilebilmesi ancak periyodik bakım, onarım hizmetleri ile mümkündür.

Ancak merkezi ısıtma/soğutma sistemlerindeki en önemli husus sistemin çalışma kapasitesinin belirlenmesi ve kullanım amacına uygun olduğundan emin olmaktır. Uygun kapasite hesabı ve kullanım amacı fizibilitesi yapılmamış sistemler verim sağlamaz; sadece maliyet üretir.

İhtiyaç dahilindeki tüm genel bakımların ve arızaların ısıtma/soğutma sistemleri konusunda deneyimli, teknik bilgi sahibi olan şirketler tarafında yapılması önem arz eder. Isıtma/soğutma sistemleri çalışma sistemleri dolayısıyla elektrik alt yapısı, elektronik aksamlar, yakıt enerjisi, depolama, filtreleme gibi parçalar ile çalışan araçlardır. Dolayısıyla da bu işi bilen sertifikalı şirketler dışında yapılan müdahalelerde özellikle bina sakinleri için sağlık problemlerine hatta can kayıplarına sebebiyet verebilir.

Saha Site Yönetim ve Danışmanlık  uzun yıllardır çalıştığı ısıtma/soğutma sistemleri şirketleri ile (ısıtma/soğutma projelendirme, satış ve kurulum, yedek parça tedariki, elektrik alt yapısı, yakıt tedariki, bakım ve onarım hizmetleri) yasa, denetim, mali işler ve can güvenliği konularında sürekli iş birliği içerisindedir. Apartman ve site bünyesindeki bina sorumlularının (yönetim kurulu/denetim kurulu/bina görevlileri) takip etmesi gereken her tip yasal, idari, teknik, mali ve bakım onarım konularında şirketimiz sizin adınıza tüm süreci yürütür ve denetler.

Anlaşma yapılan tesislerde ısıtma/soğutma sistemlerinin garantisi devam ediyorsa garantili hizmet veren şirketlerle yasalar kapsamında iş birliği denetim yapılmaya devam edilir. Tesisin ısıtma/soğutma sistemleri garanti kapsamı dışında ancak mevcutta bakım anlaşmalı başka bir şirketi var ise ve yönetim kurulu bu şirketten alınan hizmetlerden memnun ise ilgili firma ile yasalar kapsamında iş birliği ve denetim yapılmaya devam edilir; ancak memnuniyetsizlik varsa yasalara, mevzuata ve iş güvenliği standartlarına sahip tedarikçilerden teklifler alınarak yönetim kurulunun onayına sunulur ve yeni bir sözleşme yapılarak apartmanlara ve sitelere ait bakım ve onarım hizmetlerinin tedariki sağlanır.

Merkezi Isıtma ve soğutma Sistemlerinin Genel Amacı

  • Özelikle doğalgaz alt yapısı tesis edilmiş şehirlerde m2 alan/daire sayısı hesabına göre yasal hale gelmiştir.
  • Merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri sayesinde ısıtma/soğutma sistemleri tüm daireler için eşit seviyede ısı enerjisi sağlar ve optimum verimlilikte çalışır.
  • Büyük site ve toplu konutlarda tek noktadan sağlanan enerji dağıtımı ile ısıtma ve soğutma ihtiyacında maliyet avantajı yaratır.
  • Bakım ve onarım giderlerinde maliyet avantajı sağlar.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.