trende
trende

Site Yönetim Planı Nedir, Nasıl Oluşturulur?

23.11.2023
65
Site Yönetim Planı Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Büyük kentlerde hız gösteren nüfus artışıyla birlikte çok katlı bina düzenine geçiş yapıldığı görülmektedir. Bu düzene geçişle birlikte çok katlı binalarda yaşamaya başlayan insanların uyması gereken kurallar için hukuk ortamında geçerliliği olan sözleşme oluşturulur. İhtiyaca karşılık oluşturulan yönetim planı ile; binanın yapısı, kat maliklerinin sorumlulukları, ortak giderlere nelerin dahil olduğu ve bu giderlerin nasıl ödeneceği gibi hususlar ile yönetimsel konular hakkında bilgilendirmeler yer alınarak plan hazırlanır.

Tüm kat malikleri bir araya gelir ve yöneticisiyle birlikte ortak kararlar alınarak süreç başlatılır. İmzaların atılmasından sonra plan içerisinde yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmesi birer zorunluluk olarak belirtilir.

Bu yazımızda sizler için Site Yönetim Planının nasıl olması gerektiğini detaylı olarak inceleyeceğiz.

Site Yönetim Planı Nedir?

Kat mülkiyeti kanununa göre, tüm kat maliklerinin oluşturduğu genel kurulun ana gündem maddelerinden biri de yönetici belirlenmesidir. Çoğunluğun katılımı ile başlayan genel kurul toplantısı esnasında siteyi veya apartmanı iki yıl süre ile yönetecek yeni veya eski isimler belirlenir. Yeni seçilen kişinin öncelikle araştıracağı şey site yaşam kuralları nedir konusudur. Bu araştırma sonucunda yönetimdeki kişiler, daha önce oluşturulmuş site yönetim planını kabul edip uygulamaya aynen devam eder ya da kendilerine uygun site yönetim planını oluştururlar.

Site Yönetim Planı Nasıl Oluşturulur?

Kanun  ve yönetmeliklerde de anlatıldığı gibi, seçimle iş başına gelen site veya apartman yönetimi, site yönetimi planı nasıl oluşturulur göstergesi ile kendi vizyonunu gösteren bir belge hazırlayarak kat maliklerinin beşte dördünün oy kullanımı ile yeterli sayıya ulaştığında yöneticiler ve denetmenler toplantı gündem maddeleri konuşulur ve karar defterine yazılarak son gündem değerlendirmeye başlanır. Site yönetim planı oluşturulup yeni dönemin yönetim anlayışı en somut ifadelerle belirlenir.

Site yöneticilerinin el kitabı olarak kabul ettiği kat mülkiyeti kanunu bir çok işin problemsiz halledilmesine yardımcı olmaktadır. Apartman veya site yöneticileri site yönetimi planı nereden alınır şeklindeki araştırmalarında mutlak kat mülkiyeti kanunu ile karşılaşırlar. En kanuni ve ikilemsiz ibarelerin yer aldığı kanun apartman veya sitelerin günlük işlerinden, tadilat ve tamirat, bakım ve onarım gibi ekstrem durumlara da açıklık getirilir.

Site Yönetim Planı Değişikliği Nasıl Olur?

Site genel kurulu normal ve önerilen dönem olan Ocak ayında toplanmaktadır. Bu genel kurulda yer alan kat maliklerinin yeni seçilen yöneticilerin kullanmak istemediği eski yönetim planını, eksik kişi katılımı olmadan sağlandığı ilk genel kurulda, katılımcıların beşte dördünün oyu ile site yönetim planı değişikliği gerçekleşebilmektedir.

Değişen site yönetimi planı ile gerçeklikten kopmadan gelir- gider bütçesi yapılarak site ile ilgili yapılacak her türlü iş ve işlemin site yönetimi planında yer alması gerekmektedir. Bu plan binaların giriş kısmında herkesin okuyabileceği bir şekilde duyuru panolarına asılmalıdır. Site yönetim plan değişikliği yapıldıktan sonra geriye uygulama aşaması kalır.

Site Yöneticinin Görevleri Nelerdir?

  • Apartman giderlerinin hesabını verme yükümlülüğü site yöneticisine aittir.
  • Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi site yöneticisinin görevidir.
  • Ödemelerin kabulü, tebligatların alınması ve yönetim sebebiyle doğan borçların ödenmesi yöneticinin diğer görevleri arasında yer almaktadır.

Yöneticilerin görevleri genel olarak bu şekilde özetlemek mümkündür. Yöneticiler başta yönetim planında belirtilen görevlerine ve kanunda belirtilen görevlere dikkat ederek sorumluluklarını yerine getirmelidirler. Hem kendileri hem de site sakinleri için huzuru sağlamak mutlu yaşam alanlarını oluşturmak son derece kıymetlidir.

ADANA SAHA SİTE YÖNETİM VE DANIŞMANLIK  hakkında daha detaylı bilgi almak için hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz.

Teklif Formu

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.